بازار؛ گروه بورس: معاملات بورس متعادل شده و این موضوع تحت تاثیر عوامل مختلف بنیادی و تکنیکال است. از یک سو وزیر اقتصاد اخیر سیگنال داده که اصلاح بورس موقت است و طبق تکنیکال عمل می کند. این سطح از توجه به بورس نشان میدهد که دولت همچنان با بورس کار دارد و سعی دارد یک رشد پایدار ایجاد کند، بنابراین به بازار استراحتهایی میدهد.
حسن کاظم زاده معتقد است که تورم و نرخ بهره بالا باعث شده نسبت ارزش معاملات خرد به ارزش کل بازار به ۳.۴ برسد که نشان میدهد با وجود رشد قیمت سهام پس از کف ایجاد شده در آبان، بورس نتوانست رونق داغی به خود بگیرد. عدم مشارکت بیش از ۲۰۰ هزار نفر در بورس نیز نشاندهنده این است که با وجود ارزندگی بازار سهام و تحولات جدی در آن، بورس همچنان بین مردم محبوبیت ندارد
گواهی سپردههای خاص بانک رفاه که مربوط به گواهیهای سپرده ۴ ساله بود نرخ اسمی این گواهیها به ۲۵ درصد رسیده است، اما نرخ واقعی ممکن است متفاوت باشد. هفته آینده، تکلیف نرخ سود گواهیهای خاص یکساله که سال گذشته منتشر شدهاند و سررسید ۱۱ بهمنماه دارند، باید مشخص شود. بسیاری، نرخ ۲۵ درصدی گواهیهای بانک رفاه را نشانهای از احتمال کاهش نرخ گواهیهای خاص یکساله از ۳۰ به ۲۵ درصد میدانند، اما ممکن است این اتفاق نیافتد. سیاست بانک مرکزی در کنترل نقدینگی تعیینکننده جهت نرخ سود و نرخ بهره است، اما کاهش نرخ گواهیهای خاص به ۲۵ درصد در هفته آینده میتواند تاثیر روانی مثبتی در بازار سهام داشته باشد.
حسن کاظمزاده، تحلیلگر روند متغیرهای اقتصادی نشان میدهد که برای دورهای که هم تورم بالا و هم نرخ بهره بالا داریم، آماده میشویم، گفت: «همین عوامل باعث شده نسبت ارزش معاملات خرد به ارزش کل بازار به ۳.۴ نیز رسید که نشان میدهد با وجود رشد قیمت سهام پس از کف ایجاد شده در آبان، بورس نتوانست رونق داغی به خود بگیرد. عدم مشارکت بیش از ۲۰۰ هزار نفر در بورس نیز نشاندهنده این است که با وجود ارزندگی بازار سهام و تحولات جدی در آن، بورس همچنان بین مردم محبوبیت ندارد.»
او با نگاهی به سیاستگذاری در حوزه اقتصادی افزود: «هر اقدامی که دولت خواسته انجام دهد، با تبعاتی مواجه شده و مجبور به عقبنشینی شده است. بنابراین این دستاورد را بسیار بعید است که اکنون خراب کند. پس با خیال راحت سهامداری کنید. بازار در میانمدت همچنان صعودی خواهد بود.»
رشد بورس با ورود برخی کالاها به بورس کالا
بازار به دنبال اخبار و وقایع مثبت است. ترس و نگرانیها باعث شده که برخی خریداران شجاع به فروشندگان تبدیل شوند. این شرایط سردرگمی و ترس با گذر زمان و اخبار حاشیههای بازار به پایان خواهد رسید. ادامه افت قیمتها نیز شرایط را به نقطهای میرساند که منطق فروش کاهش مییابد و فضای خرید تقویت میشود.
محسن اسلامی میگوید شنیدههایی از فروش مجدد خودرو در بورس کالا مطرح شده است. در نهایت با این افزایش قیمت ارز، دولت چارهای جز موافقت با فروش در بورس کالا نخواهد داشت. یا باید ارز خودروها را تأمین کنند یا قیمتگذاری را به بازار واگذار کنند. گزینه دوم محتملتر است
گزارشهای شرکتها نشان میدهند که بسیاری از قیمتها در نقاط جذاب بنیادی قرار دارند. گذر زمان میتواند اخبار مختلف را برای بازار شفاف کرده و ریسکها را کاهش دهد. سیاستگذار باید بتواند این فضای به وجود آمده را حفظ کند و بازار را در مسیر فعلی نگه دارد.
محسن اسلامی، تحلیلگر بورس گفت: «مطمئنا برخی معاملهگران با توجه به جذاب شدن قیمتها اقدام به خرید خواهند کرد. باید دید این خریدها میتواند موج ایجاد کند یا خیر. برای معاملهگران ریسکگریز فعلا توصیهای نداریم.»
او افزود: «شنیدههایی از فروش مجدد خودرو در بورس کالا مطرح شده است. در نهایت با این افزایش قیمت ارز، دولت چارهای جز موافقت با فروش در بورس کالا نخواهد داشت. یا باید ارز خودروها را تأمین کنند یا قیمتگذاری را به بازار واگذار کنند. گزینه دوم محتملتر است.»
اسلامی تاکید کرد: «روند معاملات نشان نمیدهد که بازار به زودی حتماً مثبت خواهد بود و رشد میکند. چون به نظر میرسد فشار فروش کاهش یافته و میتوان انتظار داشت که روزهای آینده بهتر از سه روز گذشته باشد. حجم معاملات بالا رفته و بازار از حالت منفی کامل به متعادل تغییر یافته است. حضور خریداران حقوقی و حمایتگران به وضوح مشاهده میشود که این مسئله به کاهش ترس و واهمه در بازار کمک کرد. البته هنوز برای نتیجهگیری زود است، اما به نظر میرسد که بنیاد بازار مشکلی ندارد که نتواند قیمتهای فعلی را توجیه کرد و با کمی خرید، شدت ترس کاهش مییابد.»
دوره رشد جدید با فضای متفاوت و شرایط جدید دوباره آغاز خواهد شد. ترکیبی از گزارشهای میاندورهای و ماهانه و عدم وقوع وقایع تلخ سیاسی، مهمترین استراتژی در چیدن پورتفو و انتخاب سهم در روزها و هفتههای آینده خواهد بود. هرچند احتمال دارد که بازار با موجهای کوتاه همراه شود در این وضعیت انتخاب سهم دشوار و وسواسگونه خواهد بود و کسانی موفق خواهند شد که از دل گزارشها گزینههای مناسبی را انتخاب کنند.
شرکتها به سه دسته تقسیم میشوند: دسته اول شرکتهایی با گزارشهای بسیار خوب، شامل ۵۰ شرکت گزارشهای بسیار خوب دارند و دسته دوم شرکتهایی با گزارشهای متوسط و نرمال، شامل ۱۵۰ شرکت است که گزارشهای متوسط دارند. دسته سوم شرکتهایی با گزارشهای ضعیف هستند که تعداد آنها بیشتر است.
بنابراین بسیاری از شرکتها رشد قیمت خوبی داشتهاند و صورتهای مالی فعلی توجیهکننده قیمتها نیستند. توصیه میشود که سود سال آتی و پی به ای فوروارد را مدنظر قرار دهید. توجه بیشتر به گزارشها میتواند دقت تیمهای تحلیلی و جریانهای اثرگذار در بازار را افزایش دهد و رفتار گلهواری جریان پول در بازار را کاهش دهد.